Het aantal fouten dat je kunt maken tegen iets eenvoudigs als een mondmasker opzetten, is verbazingwekkend hoog. We nemen u daarom even mee door de verschillende stappen.

Vandaag hebben we het over hoe je een masker correct aan- en weer uitdoet.

Bij mondmaskers is het eenvoudig: je kunt de best filterende stof hebben, maar als je je masker op een verkeerde manier aan- of uitdoet, dan haalt ook die niets uit. Vandaar ook dat cruciale zinnetje in de gebruiksinstructies: “Een masker werkt alleen als je het correct draagt en verwijdert”.  

Belangrijk daarbij is dat de correcte volgorde van de handelingen wordt gerespecteerd. We ze zetten ze dus even op een rij.

Aandoen

  • Stap 1: Was je handen met water en zeep voordat je het masker aanraakt.
  • Stap 2. Controleer het masker om er zeker van te zijn dat er geen gaten of scheuren in zitten.
  • Stap 3: Hou het masker vast met de buigbare strip naar boven.
  • Stap 4: Zet het masker op volgens het type masker dat je gebruikt.
  • Stap 5: Vorm of knijp in de neusstrip om zich aan te passen aan de vorm van je neus.

Het masker met lus en stopper; eerst breng je de lus zonder stopper over het hoofd, positioneer het masker voor kin en mond, hou het bij de lus met stopper en trek die over uw hoofd, pas ze daarna aan met de stopper zodat het masker neus mond en kin bedekt.

Een gezichtsmasker met oorlussen; hou beide oorlussen vast, rek ze voorzichtig uit en haak ze achter de oren, zodat het masker neus, mond en kin bedekt.

Een gezichtsmasker met striklinten; knoop eerst de bovenste strik gevolgd door de onderste strik, zodat het masker neus, mond en kin bedekt.

Een gezichtsmasker met elastische banden; trek de onderste band over uw hoofd en vervolgens de bovenste band, pas het masker aan zodat het neus mind en kin bedekt.

Hoe je het Alsico Mask – met lus en stopper – correct aandoet kun je in de video’s hieronder bekijken.

Dragen

Zorg ervoor dat je het masker bij het dragen laat zitten. Vermijd om met de handen te gaan prutsen aan de lussen, de onderkant of de neusstrip. Al helemaal af te raden is het om het masker tot onder de kin te trekken. Of het te laten bengelen aan een oor. Elke vorm van aanraking kan immers besmetting met zich mee brengen.

Uitdoen

  • Stap 1: Was je handen met water en zeep voordat je het masker aanraakt.
  • Stap 2. Raak de voorkant van het masker niet aan, omdat het mogelijk besmet is. Raak alleen de oorlussen, striklinten of banden aan.
  • Stap 3: Verwijder het masker volgens het type masker dat u gebruikt.
  • Stap 4: Gooi het masker in een afsluitbare wasmand, klap het dicht.
  • Stap 5: Was je handen met water en zeep voor je iets anders aanraakt.

Het masker met lus en stopper; los de stopper en trek eerst de onderste lus over je hoofd en vervolgens de bovenste, zonder de voorkant van het masker te raken.

Een gezichtsmasker met oorlussen; Hou beide oorlussen vast, maak ze los en til ze voorzichtig op om het masker te verwijderen.

Een gezichtsmasker met striklinten; Maak eerst de onderste strik los, gevolgd door de bovenste strik, trek het masker weg zonder de voorkant van het masker aan te raken.

Een gezichtsmasker met elastische banden; Til de onderste band over uw hoofd en trek vervolgens de bovenste band over uw hoofd, zonder de voorkant van het masker aan te raken.

Hoe je het Alsico Mask correct uitdoet kun je in de video’s hieronder bekijken.