Nu mondmaskers verplicht zijn in winkels, gebedshuizen, musea, bibliotheken en bioscopen, gaan we ze vaker opzetten. Maar niet overal dragen we een masker even lang. En niet iedereen heeft dezelfde maat. Bij welke gelegenheid draagt u het best welk type comfortmasker?

Maskers moeten soms korte of langere tijd worden opgezet. Door grote en kleine mensen, die veel bewegen, of net niet. Voor al deze verschillende profielen en types van gebruik heeft Alsico een gepast masker. Lees hier hoe het juiste masker uit te kiezen.

Allereerst, in deze post gaat het over comfortmaskers of community maskers. Die zijn niet te verwarren met de als PBM gecertificeerde maskers (bijvoorbeeld type FFP2 en FFP3) en de medische maskers (EN14683). Die maskers zijn in de eerste plaats bestemd voor de zorgverstrekkers en mensen die door hun werk een verhoogd risico lopen.

Het aanbod van Alsico bestaat uit comfortmaskers, maskers die de verspreiding van het virus kunnen verhinderen in de omstandigheden die we hieronder beschrijven. Uiteraard alleen als ze zijn gekoppeld aan het respect voor de basisregels – afstand houden en handhygiëne.

Neem volgend scenario: u moet snel naar de bakker om de hoek. Uiteraard gaat u te voet. Een wandelingetje van nog geen vijf minuten. Dus kan dat masker nog even op zak. Vlak voor de deur van de bakkerij haalt u het masker tevoorschijn en zet het – op de juiste wijze – op. Er staan drie mensen voor u. Binnen vijf minuten bent u weer buiten, met een vers gesneden brood. Het masker masker kan dus weer uit.

Voor dit soort uiterst korte blootstelling aan risico – een gesloten ruimte, waar de sociale afstand niet kan worden gegarandeerd – volstaat een degelijk stoffen masker zoals het Easy mask van Alsico Dit masker haalt een filtratie van meer dan 70%, zoals het document voor Community masks voorschrijft. Net als een goede luchtdoorlaatbaarheid. is conform de eisen in zowel het Belgische technische document (NBN/DTD S-65-001:2020) als het Franse (AFNOR SPEC S76-001).

Hoofdzaak de filtercapaciteit is voldoende hoog om ook die vijf minuten bij de bakker het risico op besmetting in te perken. Plus, de luchtdoorlaatbaarheid kan maar beter groot genoeg zijn, want u wilt toch niet buiten adem geraken bij die korte wandeling? De aanpasbare oorlussen zorgen er dan weer voor dat u het makkelijk aan en uit doet. Met dit masker uit polyester-katoenstof kan u ook een langere wandeling kunnen door een drukke winkelstraat, zonder in ademnood te komen. En stel, u stuurt uw tienjarige zoon om een brood. Ook dan geen nood. Het Easy mask is beschikbaar in vier maten waaronder een kindermaat, zodat op elk gezicht een masker past.

Ander scenario: u gaat naar de het theater. Gezellig avondje uit met een paar vrienden. Alleen zijn we sinds kort verplicht om bij dat soort gelegenheden – bioscoop, kerk, museum, bibliotheek,.. – een masker op te zetten tijdens de hele duur van het spektakel. U zit dus minstens een uur in een gesloten ruimte, samen met een groep mensen die niet tot uw bubbel horen.

Precies de duur van de blootstelling zorgt ervoor dat het risico op besmetting in dit geval groter is dan bij de bakker. Een eenlaags polyester masker zoals het Comfort mask van Alsico zou bij zo’n gelegenheid voldoende moeten beschermen. Het Comfort mask haalt meer dan 70% filtratie. Plus, het beschikt over een systeem met lussen en een stopper, dat ervoor zorgt dat het masker nooit zal gaan knellen of snijden achter de oren als je het langer draagt.

En stel, u heeft die vliegtuigreis naar Griekenland toch niet geannuleerd, dan zitten we met volgend – vrij uitdagend – scenario. U zal namelijk een masker moeten dragen van bij het binnenstappen van de luchthaventerminal tot u op uw bestemming in de Griekse zon blikt. Met een vluchtduur van drie uur of meer, betekent dat zeker meer dan vier uur aan een stuk met een masker. Bovendien zit u in een gesloten ruimte waar geen sociale afstand kán worden gegarandeerd. In dat geval zoekt u zich het best een mondmasker met de hoogste filtercapaciteit.

Zoals bijvoorbeeld het eenlaags polyester-carbon Performance mask dat is ontwikkeld samen met cleanroom-professionals. De bewezen filtratiecapaciteit zit hoger dan 99% voor partikels groter dan 5 micrometer – druppels – en 95% voor partikels groter dan 0,3 micrometer – de zogenaamde aerosols die het virus ook kunnen transporteren. De luchtdoorlaatbaarheid van dit masker is lager dan bij de andere types, wat betekent dat u best geen zware inspanningen verricht. Maar in een vliegtuig hoeft dat geen probleem.

Hou er ook rekening mee dat u verschillende maskers nodig heeft als u reist. Een vlucht met overstappen betekent dat u algauw langer dan vier uur onderweg bent. En na vier uur ononderbroken gebruik is het altijd aangeraden om een gewassen exemplaar op te zetten. Alle stoffen maskers die hier zijn vermeld zijn wasbaar en herbruikbaar. Maar uiteraard niet tot in het oneindige. Over de vraag wanneer een masker aan vervanging toe is, schrijven we in een volgende post.

De Alsico masks zijn bruikbaar in alle beschreven situaties, maar ze hebben elk hun voordelen:

–             Kort gebruik, makkelijk en snel aan en uit – kies voor het EASY mask

–             Langer gebruik, goede fit, met inspanning – kies voor het COMFORT mask

–             Langer gebruik, geen inspanning, hoge filtratie – kies voor het PERFORMANCE mask

#Alsicomasks #Performance #Comfort #Easy #hetgepastemasker