Het grote voordeel van een mondkapje uit stof is dat je het kunt wassen en opnieuw gebruiken. Maar hoe doe je dat nu zonder het risico te lopen jezelf daarbij te besmetten? En wanneer weet je dat je beter een nieuw stoffen mondmasker aanschaft?

Hergebruik bespaart ons een hoop afval. Maar het betekent ook dat je het moet wassen en drogen. In het geval van mondmaskers komen daar enkele knepen bij kijken.

Het begint allemaal bij die eerste keer dat je een nieuw masker gaat gebruiken. Nadat je de verpakking er hebt af gehaald, moet het meteen in de wasmachine. Of het masker nu in een plastic verpakking komt of niet, er bestaat altijd een kans dat het in aanraking is gekomen met het virus tijdens productie of transport. En net al bij ander intiem textiel, zegt het gezond verstand ook: de wasmachine in.

Het aanbevolen programma is er één op 60 graden van minstens 30 minuten met gewone detergent. Omdat de meeste huishoudwasmachines die 60 graden geen halfuur volhouden, is het beter om de maskers in de kookwas te steken. Het is ook aan te raden om ze apart te wassen. Maar dat schept wel een praktisch probleem.

Maskers zijn dunne en relatief kleine lappen stof. Om er een wasmachine mee te vullen zou je makkelijk een week moeten sparen – wat dan weer niet aan te raden is omdat je dan al die tijd maskers bewaart waarop een bacteriële groei kan plaatsvinden. Daarom was je ze beter samen met een badhanddoek, zodat er gegarandeerd voldoende mechanische beweging ontstaat en het wasprogramma haar werk kan doen. Je gebruikt daarvoor altijd best dezelfde handdoek – en uitsluitend voor het wassen van maskers.

Drogen kan via een normaal programma in de droogkast. Of buiten in de zon. Mocht die toevallig van de partij zijn. Gewassen en ongebruikte maskers bewaar je het best op een droge plek, ver van lucht, licht, vocht en mogelijke besmettingsbronnen – zoals handen.

Goed, we hebben nu een masker klaar voor gebruik. Hoe je het aan-en uitdoet hebben we eerder al behandeld. Maar na het uitdoen, volgt een volgende belangrijke stap: je gooit het gebruikte masker in een gesloten was-emmer. Wacht niet te lang om die emmer leeg te maken en de maskers te wassen. Was je handen nadat je de emmer hebt leeggemaakt en de maskers in machine hebt gegooid. En desinfecteer de emmer – daar zou namelijk ook virus op kunnen zitten.

Hoe vaak je dit proces kunt herhalen, zal afhangen van het type stof waaruit het masker is gemaakt. Denk eraan dat katoen een stof is die vrij snel ‘uitgewassen’ geraakt. De vezels worden uitgedund bij elke wasbeurt tot er mogelijk gaten in de stof komen. Bij polyester zal het aantal wasbeurten vermoedelijk hoger liggen. Maar controleer vooral wat de fabrikant schrijft over het aantal wasbeurten in zijn gebruiksinstructies. De Comfort en Perfomance masskers van Alsico zijn gemaakt uit polyester en kunnen mogelijk 100 wasbeurten halen. Dat is zowel goed nieuws voor het milieu – gesteld dat u op groene stroom wast – als voor uw portemonnee – want bij elke draagbeurt wordt het masker goedkoper.

Toch doe je er goed aan niet te ver te gaan in dat hergebruik. Een masker met gaten is mogelijk risicovoller dan geen masker – vanwege het valse gevoel van veiligheid. Vandaar ook de wijze raad in onze gebruiksinstructies om voor het masker aandoet nog even te checken of er geen scheuren of gaten in zitten. Die kleine inspectie zorgt ervoor dat je met je een veilig en goed werkend masker de straat op gaat.

Duikt er een mankement op, ga dan niet aan het herstellen. De oorspronkelijke werking van de stof krijg je er niet mee terug. In dat geval was je het kapotte masker een laatste keer en bewaar je het om mee te geven met de recycling. Maar daarover meer in een volgende post.

#mondmasker, #mondmaskers, #onderhoud, #maskerwassen, #hergebruik, #facemask, #mask, #socialdistancing, #whywearamask, #washyourhands