Er zijn nieuwe richtlijnen voor het gebruik van mondmaskers. In navolging van de discussies in verschillende Europese landen over welk mondmasker nu het efficiëntst, is heeft de Risk Assessment Group (RAG) de puntjes op de i gezet: zowel stoffen als wegwerpmondmaskers zijn ‘standaardkeuze’. Bovendien moeten mondmaskers voortaan ook op kantoor, ook wanneer je neerzit of voldoende afstand kunt houden.

De nieuwe richtlijnen van de RAG onderstrepen het belang van mondmaskers om de pandemie onder controle te houden. Door het gebruik uit te breiden naar de werkvloer benadrukken de experten dat het – correct – dragen van een – goed – masker wel degelijk de snelle verspreiding van het virus kan afstoppen. We overlopen de voornaamste besluiten van de RAG:

  1. Algemene regel is dat niet het type masker dat we dragen bepalend is, wel de manier waarop. En laat het correcte gebruik nu net een van de punten zijn waar we op deze blog al herhaaldelijk op hebben gehamerd. De RAG bouwt die algemene stelregel echter verder uit.
  2. Zowel stoffen mondmaskers als wegwerpmaskers zijn efficiënt als het gaat om virusverspreiding af te stoppen. Door expliciet te stellen dat ‘wegwerpmaskers niet noodzakelijk beter zijn’ maken de experts komaf met het idee dat FFP2-maskers een betere bescherming bieden. Maar de RAG gaat nog een stap verder..
  3. FFP2-maskers worden niet  aangeraden voor de algemene bevolking. Hun argumentatie: ‘ze zijn duur, zijn oncomfortabel om te dragen én ze kunnen niet worden hergebruikt’. Een duidelijke vingerwijzing naar het afvalprobleem veroorzaakt door wegwerpmaskers.
  4. Sjaals en bandana’s als masker gebruiken mag niet langer. Dat was destijds toegestaan omdat er een tekort was aan maskers. Dat tekort bestaat niet langer. Deze regel wijst er tegelijk op dat er wel degelijk een verschil bestaat in effectiviteit bestaat. Niet om het even welke lap stof voor de mond zal u op een zelfde manier beschermen tegen waterdruppels of aerosols met daarin virusdeeltjes.
  5. Maskers met een ventiel mogen niet worden gebruikt. Die maskers filteren wel van buiten naar binnen, maar niet omgekeerd. De druppels met virusdeeltjes kunnen ongehinderd via het ventiel de omgeving in. En dat is nu precies wat we dankzij een algemene mondmaskerplicht willen verhinderen.
  6. Maskers moeten voortaan ook op als je op kantoor een gesloten ruimte deelt met mensen die geen deel uitmaken van je huishouden. Ook als er meer dan 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent dat je voortaan altijd met een mondmasker aan moet zodra je je op de werkvloer begeeft. Ruim 20% van alle besmettingen vandaag vinden plaats in bedrijven. Met deze maatregel hoopt de RAG dat cijfer naar beneden te krijgen.
  7. De experten hebben ook nog goede raad in huis over het gebruik. Zoals: ‘denk eraan om een stoffen mondmasker regelmatig te wassen’. Wacht niet tot het zichtbaar vervuild is. Gooi het in een afsluitbare mand en was de maskers op minstens 60 graden en minstens 30 minuten. Elke dag indien nodig. Niet tot in het oneindige uiteraard. Zoals eerder als behandeld kun je een stoffen mondmasker hergebruiken tot er zichtbare sleet op komt.

#Alsicomasks #wearamask #hetgepastemasker #carbonneutral #facemask