De scholen kregen vorige week richtlijnen van de overheid over hoe ze kunnen functioneren tijdens de aanhoudende corona-pandemie. Het wordt geen gewone eerste schooldag, zoveel is zeker. En het mondmasker krijgt een belangrijke rol toebedeeld, ook dat is zeker. Even op een rij wat dat met zich meebrengt voor aanschaf en onderhoud van de gezinsmaskers.

Opluchting in de onderwijswereld vorige week. Het licht ging op groen voor een brede start van het schooljaar, met zoveel mogelijk kinderen in de klas. Klein verschilletje met vorig jaar.. Net als pen en papier zal het mondmasker voortaan tot het verplichte schoolgerief horen.

Kinderen en jongeren mogen op 1 september gewoon weer naar school. Vijf dagen per week zelfs. Tenminste zolang code geel geldt in de gemeente waar de school is gevestigd. Bij code oranje schakelen de leerlingen van het derde tot het zesde middelbaar over op afwisselend afstandsonderwijs en les in de klas. Voor iedereen – behalve de kleuters en leerlingen in het lager onderwijs – geldt echter: mondmasker in de klas, maar niet op de speelplaats of tijdens sportactiviteiten.

Alle scholen starten in code geel.

Maar wat betekent die regel in de praktijk? Wat meteen opvalt is dat het masker bijna voortdurend aan-en uit zal gaan. Een gewone schooldag in het middelbaar telt zeven tot acht lesuren. Verspreid over voormiddag en namiddag en met minstens een langere middagpauze en twee korte pauzes. Iedereen heeft ook minstens twee keer per week een uurtje sport/lichamelijke opvoeding. Iemand die met het openbaar vervoer naar school komt en die dag sport heeft, zal haar/zijn masker dus minstens zeven! keer aan-en uit hebben gedaan.

Bij het aan-en uitdoen gelden een aantal basisregels die we hier eerder al hebben behandeld. Belangrijk daarbij is vooral dat je de handen wast voor het aandoen en na het verwijderen van het masker. En dat je de voorkant van het masker niet aanraakt bij het verwijderen.

Gaan we ervan uit dat een masker bij de eerste draagbeurt ‘besmet’ is geraakt, dan ontstaat er een probleem als we het willen bewaren om het opnieuw te gebruiken. Virusexperten raden aan om het masker te bewaren op een vaste plaats die je makkelijk kan ontsmetten. Of in een stoffen zak of een een waszakje dat mee in de wasmachine kan wanneer je het mondmasker wilt wassen.

Met een masker kun je in principe acht uur doorkomen. Tenzij je het intensief gebruikt, zoals iemand die een hele tijd aan een stuk moet praten. Of wanneer het vochtig of klam aanvoelt. In dat geval is het aan te raden om het te vervangen door een gewassen exemplaar. Voor een schooldag zoals boven beschreven hou je als leerling dus best minstens twee maskers op zak.

Een degelijk stoffen masker kun je ettelijke keren hergebruiken. In een apart netje kunnen de maskers makkelijk mee in de was zonder verstrikt te geraken. Wassen moet wel vanaf 60 graden en minstens 30 minuten. Elke dag indien nodig. Niet tot in het oneindige uiteraard. Zoals eerder als behandeld kun je een stoffen mondmasker hergebruiken tot er zichtbare sleet op komt. Net zoals bij ander schoolgerief dus..

#Alsicomasks #backtoschool #wearamask #hetgepastemasker #carbonneutral