Herinnert u zich nog de race tegen de klok om mondmaskers te maken? Toen iedereen met een naaimachine in bres sprong om lappen stof tot maskers om te bouwen. Wel, die tijd is voorbij. Voor stoffen maskers bestaat sinds kort een kwaliteitslabel dat ondersteund wordt door de voltallige textiel-, veiligheids- en onderhoudssector. Alsico is trots u te melden dat we dat label hebben verkregen voor alle mondmaskers die we hebben ontwikkeld.

De huisgemaakte maskers van het eerste uur, de stoffen maskers die her en der als promomateriaal werden uitgedeeld of verkocht. Allemaal goed bedoeld, maar er zat wel een schaduwkant aan. Niemand die kon garanderen of die maskers ook voldoende kwaliteit hadden na herhaaldelijk wassen. Het ging zover dat er twijfel kwam over het nut van zo’n stoffen masker. Daar brengt het Belgian Quality Mask label nu verandering in. We sommen hieronder op hoe u zo’n masker herkent en aan welke eisen het voldoet.

Het BelgianQualityMasks® keurmerk legt een aantal minimale eisen vast waaraan een community masker moet voldoen. Die eisen gaan over het ontwerp, de gebruikte materialen, de afmetingen, het onderhoud, het gebruik, de opslag en het recyclen van het masker.  

  1. Het moet gaan om een duurzaam en herbruikbaar masker

Dat is het geval voor alle Alsicomasks. Uit de tests blijkt dat de maskers hun eigenschappen behouden na een hoog aantal wasbeurten. Voor het Easy mask gaar het om 50 keer wassen, voor Performance en Comfort liefst 100 keer.

2. Het masker moet werken zoals in de beschrijving staat

Als we bij het Perfomance mask zetten dat het een filtratie capaciteit van 95% heeft – en behoudt na 100x wassen – dan is dat aantoonbaar. Met rapporten van onafhankelijke laboratoria.

3. Gegarandeerd wasbaar, thuis en in industriële was. Bestand tegen hoge temperaturen.

Net zoals bij al onze werkkleding en onze beschermende kleding hebben we ervoor gezorgd dat al onze maskers industrieel wasbaar zijn. Een masker moet je minimaal 30 minuten wassen op 60graden. Het moet ook in een droogkast kunnen zonder dat er zodanige krimp optreedt dat het twee maten kleiner wordt. Allemaal geen probleem voor de Alsicomasks.

4. Gegarandeerde filtercapaciteit volgens de beschrijving

We hebben de test gedaan voor de verschillende types maskers. En we kwamen op volgende resultaten:

  1. Comfortabel en gemakkelijk aan-en uit te doen

Dat de Alsicomasks hier goed scoren verheugt ons. Het bewijst dat de keuze voor de aanpasbare elastiek – bij het Easy mask – en de linten met treksysteem en de linten met stoppers – Comfort en Performance – de juiste was. Ook de aanpasbare neusbrug van hoge kwaliteit helpt het comfort vooruit. En uiteraard ook de verschillende maten, die ervoor zorgen dat er voor ieder wel een masker is dat volledig mond, neus en kind bedekt.

  • Recycleerbaar

Zowel de polyester -katoenstof van het Easymask als de 100% polyester van het Performance of Comfort mask zijn volledig te recycleren. Voorwaarde is uiteraard dat de maskers na de laatste draagbeurt ook gewassen worden.

Hoe herkent u een BQM-masker?

Heel eenvoudig. Aan dit logo. Let er op voor hoeveel wasbeurten het label geldt. En welk nummer het toegekende label heeft. Dat kunt u namelijk – samen met een heleboel andere nuttige informatie – op deze site gaan controleren: www.belgianqualitymasks.be

Disclaimer: BelgianQualityMasks® is een keurmerk dat een goeie indicatie geeft over de kwaliteit van uw masker. Maar het zegt er ook uitdrukkelijk bij wat het niet is. Namelijk: het is géén persoonlijk beschermingsmiddel (PPE) of een medisch hulpmiddel in de zin van de geldende EU-wetgeving. Nee, BelgianQualityMasks® zijn community maskers waarvan de kwaliteit is geverifieerd. Ze zijn alleen te gebruiken om een pandemie in bedwang te houden – corona, griep, .. – zoals we die vandaag kennen.

#BelgianQualityMasks #BQM #Alsicomasks #wearamask #hetgepastemasker #carbonneutral