Correcte informatie terugvinden over mondmaskers is niet eenvoudig. Welke type mondmasker moet ik kopen? Waartegen beschermen ze precies? Is een zelfgemaakt masker voldoende? Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van een masker? Op deze vragen willen we hier in deze blog een helder antwoord geven.

Vandaag hebben we het over het masker dat de meeste namen draagt; het comfort-masker, het artisanaal masker, het DIY-masker, het community-masker,.. Maar waar staan die namen voor?

De lijst met namen zoals die in het verhelderend overzicht de European Safety Federation staat, is nog langer. ‘Burgermasker’, ‘hygiënemasker’, of ‘masker-voor-alledag’ staan er zelfs in. Onder deze vele vlaggen schuilt een zo mogelijk nog bredere lading.

Wat deze maskers gemeenschappelijk hebben, is dat ze niet hoeven te voldoen aan de regelgeving over persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Wie een patroon downloadt en zelf aan het stikken slaat, zal zo’n ‘alledaags masker’ maken. Maar ook bedrijven produceren dit soort maskers. Het verschil met de thuis vervaardigde maskers bestaat erin dat die bedrijven weefsels zullen inzetten waar men controle heeft over de filtratie-eigenschappen en de luchtdoorlaatbaarheid.

Beide zijn belangrijke eigenschappen voor een lap stof die je in sommige gevallen een paar uur voor je mond moet binden. De filtratie-eigenschappen van een weefsel geven aan hoeveel en welke grootte van deeltjes het kan tegengehouden. In het geval van een virus dat meelift op allerhande partikels is dit een belangrijke factor. Een hoge filtratiecapaciteit betekent dat meer partikels worden tegengehouden. In België is bijvoorbeeld de term ‘community masker’ voorbehouden voor maskers die in serie gemaakt zijn en uit materialen die hun specifieke functie – zoals filtratie – bewezen hebben door wetenschappelijke testen.

Evenwicht zoeken

De luchtdoorlaatbaarheid geeft dan weer aan hoe comfortabel het masker is om er door te ademen. Hoe meer lucht het weefsel doorlaat, hoe comfortabeler het gevoel zal zijn bij het inademen. Er moet evenwel een evenwicht bestaan tussen luchtdoorlaatbaarheid en filtratie. Hoe meer filtratie, hoe minder luchtdoorlatend, en omgekeerd. Hou er ook rekening mee dat een masker dragen sowieso het gevoel zal geven dat je minder lucht binnenkrijgt. Dat is geen reden om je zorgen te maken, het is een teken dat het masker werkt.

De vraag die iedereen zich stelt, is uiteraard of zo’n masker ook voldoende bescherming biedt. Zoals in onze eerste blogpost al behandeld hebben maskers bij de bevolking alleen nut als iedereen ze draagt. Het dragen van een masker beschermt in de eerste plaats anderen. Zeker in situaties waar de sociale afstand niet kan worden gegarandeerd of waar men langer met andere mensen in een afgesloten ruimte vertoeft. Het dragen van een masker op zich is nooit voldoende. Het moet ook altijd samengaan met het respecteren van de sociale afstand én het geregeld handen wassen.

Over de andere types maskers die bestaan, met name de ademhalingsbeschermingsmaskers en de chirurgische maskers, hebben we het in een volgende post.